CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 18, 2010

di sebalik kebenaran

permulaan minggu yang kelakar bila pertama kali aku nampak bff pinky pakai baju kurung untuk pergi kerja.


"kau jangan buat pasal..." aku jerit.

"aku buntu. da tak tahu nak pakai baju apa.." balas bff pinky.


sangat. sangat weird. hahaha!


sepanjang minggu ni, aku berusaha nak cari bahan untuk buat internship report. korek balik plan-plan yang pernah aku edit walaupun tukar dari perkataan 'permohnn' kepada 'permohonan' dan tekan print je. hey! aku buat kerja okeh!


Kebanyakan artikel yang aku baca, perenggan pertama mesti ada frasa ini.


"latihan praktikal adalah untuk mendedahkan pelajar dengan situasi sebenar semasa bekerja"


ajaib?


bukan. ini realiti.


setelah 5 minggu [4 sebenarnya. kan aku mc seminggu] aku lalui latihan praktikal macam-macam aku dapat. mostly ilmu. yang lain-lain hanya tambahan untuk menyeronokkan hari aku. bos aku. aku tak berani nak pandang muka setiap kali dia bercakap dengan aku.


"ain, awak buat kerja apa sekarang?"

"saya digitize plan tu. saya digitize plan ni. saya siap kan tu. saya siapkan ni"


antara jawapan spontan yang aku keluarkan untuk cover diri. pada dasarnya, aku sedang galak membalas komen dari laman sosial ternama dengan kawan-kawan.


please jangan silap. bukan aku sahaja yang buat begitu. semua kawan-kawan pun buat. kecuali di tempat yang banyak sekatan. tak percaya? memang ramai tak kan nak tunjuk pada bos... tapi kalau borak sama-sama lepas habis praktikal nanti, cuba tanya mereka. siapa lagi yang buat?






more that half of the batch will raise their hands. perhaps both of their hands. and legs. tanpa rasa was-was.

4 contengan:

khalidahmacambaguss~O_o

akhirnye....kamu update juge entry kamu yeaaahhhh.....

fndrocka

ramai yg bukak laman web popular dan puaka tu di tempat kerja..tgh kat chat online pun dah tahu.majikan pun ramai yg dah open ttg itu..cuma profesinalime dan integriti semasa bekerja kena jaga jugak

Terbaru : Dilemma Wanita Gorjes

Nurul Ain Hafizah

hehe. maaf lambat sikit.

Nurul Ain Hafizah

betul. sy setuju dengan itu. ada majikan yang boleh terima. terpulang pada pekerja @ diri sendiri samada nak lebihkan kerja atau lebihkan laman sosial tersebut.